Udgivet i Blog

Begynder synet at drille? Sådan får du læseglæden tilbage med lydbøger

Af Hok.dk

Der er mange mennesker, der af forskellige grunde oplever, at man ikke ser helt lige så godt, som man gjorde en gang. Det kan være fordi man er ved at blive ældre, men der kan også være mange andre årsager til det. Det er selvfølgelig aldrig rart, når man kan mærke, at noget ved en selv ikke fungerer lige så godt, som det plejer, og særligt synet betyder meget for mange - måske især hvis man er helt vild med at læse bøger.

Men det er nu engang sådan, at det kan være lidt sværere at læse en god bog, hvis man ikke ser alt for godt. Lige umiddelbart kan det jo så lyde som om, at man ikke kan få læst lige så mange bøger, som man ellers ville have gjort, og at man måske endda mister sin store læseglæde - men sådan behøver det ikke at være. Lydbøgerne er nemlig helt oplagte at kaste sig over, hvis synet er begyndt at drille en smule.

Konceptet med lydbogen

Hvis man ikke rigtig har stiftet bekendtskab med de populære lydbøger før, så er det måske ved at være på tide - særligt hvis synet ikke er så godt, som det engang var. Det, der nemlig er konceptet med lydbogen, er, at man ikke selv sidder med den fysiske bog og læser den, men at man derimod får læst bogen højt - lidt ligesom da man fik læst historier op af sine forældre, dengang man var et lille barn.

Der er mange forskellige grunde til, at folk vælger at lytte til lydbøger fremfor at læse dem selv. En grund kunne eksempelvis være, at man netop ikke ser godt nok til at kunne læse en bog selv. Men en anden grund kunne også være, at man har mulighed for at lave flere ting på en gang, når man lytter til bogen. Man kan eksempelvis gør rent eller lave mad samtidig med at man lytter til sin lydbog, og det er også noget af det, som rigtig mange moderne mennesker finder interessant ved lydbogen.

En anderledes tilgang til det at læse

Hvis man er vant til at læse sine fysiske bøger på den måde, at man sidder i en stol eller i sofaen og slapper af, mens man selv læser sin bog i sit helt eget tempo, så skal man måske lige vænne sig lidt til det, når man først går i gang med at lytte til lydbøger. Det er nemlig to meget forskellige læseoplevelser, man vil få alt afhængig af, hvilken måde man vælger.

Der er mange, der nyder at læse en rigtig bog i sit helt eget tempo, fordi det er rigtig afslappende for hovedet. Men hvis man ikke længere er i stand til at læse en bog selv, så er lydbogen faktisk et rigtig udmærket alternativ. Får når man først lige har vænnet sig til, at det er en anden "fortæller" eller "stemme", der styrer hvor hurtigt tempoet går, så kan det faktisk også være meget afslappende at lytte til en bog fremfor selv at læse den.

Det er selvfølgelig en smagssag, hvad man er mest til, men hvis man netop er begyndt at se lidt dårligt, så børn man helt bestemt give lydbøgerne en chance.

Læser man overhovedet en lydbog?

Et af de store spørgsmål, som ofte bliver stillet, når det omhandler lydbøger, er, om det egentlig overhovedet er tilladt at sige, at man har læst en bog, hvis man blot har lyttet til den. Der er flere svar til dette spørgsmål, og i virkeligheden kan det jo egentlig også være lidt ligegyldigt, hvad man siger, da det vigtige er, at man lærer nogle gode historier at kende.

Hvis man går meget op i bøger og litteratur, er der selvfølgelig noget sprogligt og synligt, som man går glip af, fordi teksten bliver læst op, fremfor at man selv læser teksten og har sætningerne foran sig - så til de dygtige læsere af litteratur kan man måske tænke, at lydbogen ikke har hele pakken.

Men for langt de fleste mennesker vil det at læse en lydbog være helt det samme som at læse en fysisk bog, da det er historien det handler om. Så hvis man læser, fordi man elsker at kende til en masse gode historier, så burde det være muligt at vende sig til at læse en lydbog - og dermed kan man sagtens vælge at sige, at man læser en lydbog.

Vælg den rette udbyder af lydbøger

Hvis man tænker, at lydbøgerne virker som noget, der bestemt bør afprøves i forbindelse med, at man er begyndt at se lidt dårligere, så er det egentlig bare med at komme i gang og finde sig en udbyder af lydbøger. Og heldigvis er lydbøgerne blevet så populære, at der er mange forskellige udbydere, man kan vælge imellem.

Man kan f.eks. prøve 2 uger gratis hos BookBeat for at se, om det er den rigtige udbyder af lydbøger. Og på samme måde er der mange andre udbydere, der også har nogle gode tilbud, når man ønsker at lytte til lydbøger for første gang.

Når man skal vælge den rette udbyder af lydbøger, så kan det desuden være meget forskelligt, hvad man lægger vægt på. Det kan være. at det har noget med prisen at gøre, da det jo også er en ekstra månedlig udgift, man skal tage stilling til. Men for langt de fleste vil det vigtigste nok være, at man kan finde en udbyder, som har en masse af den slags bøger, som man godt kan lide at læse eller lytte til.

For i bund og grund handler det hele jo om at få sig nogle gode læseoplevelser, eller lytteoplevelser om man vil, og det får man altså kun, hvis man har et stort og bredt udvalg af bøger til rådighed - og meget gerne bøger, der hører under de genrer og lignende, som man selv synes er mest spændende at læse.

Find endelig tilbage til glæden ved at læse

Derfor er det afslutningsvist vigtigt at nævne, at læseglæden ikke nødvendigvis behøver at stoppe bare fordi synes begynder at drille en smule. For de fleste mennesker er det nemlig meget naturligt, at man ikke længere ser så godt, som man plejer, men bare fordi det er tilfældet, er det ikke ensbetydende med, at man ikke længere kan nyde de gode historier - man må bare finde frem til læseglæden på en anden måde, end man måske er vant til.

Find det du mangler på senior-online.dk

Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 136.396 produkter fra mere end 496 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 216.365 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-07-14 09:12:53.

6
Kategorier
291
Produkttyper
136.396
Produkter
496
Forhandlere
216.365
Priser

Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.