Når man bliver ældre er det vigtigere end nogensinde før at man får rørt og trænet sin krop. Desværre bliver det også sværere end tidligere, kroppen bliver mere modtagelig over for skader, og man får ikke rørt sig så meget naturligt i hverdagen.
Det kan skabe en ond cirkel hvor det ender med man slet ikke får rejst sig fra sofaen, ligesom man også kan komme til at opleve søvnproblemer.
Derfor kan du her læse mere om hvordan du som ældre kan få trænet benene i hverdagen
Brug en pedaltræner
Den nemmeste og mest sikre måde at få trænet benene på er at bruge en pedeltræner. Den fungerer lidt som en cykel du stiller på gulvet, og så kan du træne benene mens du sidder i sofaen eller på en stol og f.eks. ser fjernsyn eller læser avis.
En pedaltræner kan erhverves for omkring 500 kr. +/- afhængig af kvaliteten.
Du kan læse mere om at vælge den rigtige pedaltræner i vores store pedaltræner købsguide >>>
En crosstrainer til hele kroppen – hvis du har styrken
Hvis du har styrken i kroppen til at lave lidt hårdere motion kan du i stedet overveje at købe en crosstrainer.
Den koster og fylder noget mere end en pedaltræner, og de fleste almindelig hjemmemodeller kan erhverves til en pris på mellem 2000-6000 kr.
Modsat pedaltræneren er crosstraineren beregnet til at blive brugt stående, og derfor er der også vigtigt at du har en vis grundstyrke i kroppen hvis du skal vælge at træne med crosstrainer frem for pedeltræner.
Har du det er det dog et godt valg da du får trænet hele kroppen og ikke kun benene isoleret.
Som sagt er der mange crosstrainere på markedet, og derfor kan det være en god ide at læse en crosstrainer test inden du køber den første den bedste model
Kropsvægtsøvelser
Vil du helst ikke træne med maskiner er der også flere forskellige øvelser du kan lave udelukkende med din egen kropsvægt, og som stadig træner dine ben.
Det kunne f.eks. være:
- Gang/jogging: Har du stadig fysikken til det vil jogging eller bare almindelig gang være den bedste måde at få trænet dine ben på. Hvis du kan så kom gerne ud at gå 30 minutter hver eneste dag.
- Squats / benbøjninger: Sæt dig ned baglæns som om du ville sætte dig på en stol. Kom så langt ned som du kan, og rejs dig så op i stående tilstand igen. Sørg for at du kun bruger dine lårmuskler når du rejser dig, og ikke kommer til at hjælpe med ryggen.
Øvelsen kan gøres hårdere ved at tage noget tungt i hænderne eller over skuldrene. - Skæv gang: Denne øvelse styrker de forskellige muskler i foden, men kræver at du har balance og muskler til at stå på tæer. Går det ikke så lav nogle af de andre øvelser.
Øvelsen går ud på at du går frem og tilbage en 5-10 meter. Første gang kun på tæerne, anden gang på hælene, tredje gang på ydersiden af foden og fjerde gang på indersiden af foden. På den måde får du styrket de forskellige muskler i foden. - Step-up: Sæt en fod op på et trappetrin. Tag den anden fod op, og ned igen med det samme. Gentag 10-20 gange, eller som kræfterne tillader. Gentag med den anden fod efterfølgende.
Det var et per eksempler på øvelser du kan lave for at styrke ben og fødder. Vil du gerne i gang med yderligere træning kan du også kaste dig ud i træning med et balancebræt eller nogle af de mange gruppetræninger der findes for ældre.