Tænder har helt fra fødslen og frem til alderdommen en rigtig stor betydning for et menneske. Tandanlæg bliver dannet og snart kommer de første små mælketænder. Barnet begynder at spise og tænderne får stor betydning for fremover at kunne spise fast føde og danner grundlag for hvordan ansigtet, munden og dermed også udtalen udvikler sig.
Mælketænderne begynder at falde ud, rokketænderne driller og de blivende tænder dukker lige så stille frem. Det bliver nødvendigt at holde ekstra godt øje med og pleje de nye tænder og tandkødet personligt og gennem tandlægebesøg. På den måde kan du bevare dine tænder så længe som muligt og gerne gennem hele livet. Der er jo noget særligt ved et flot sæt tænder og et velholdt tandpastasmil.
Fokus på forebyggelse og plejning af tænder gennem tiden
Fra tandlæger og forældres side er der i dag kommet klar fokus på at ligge vægt på tandbørstning og vedligeholdelse af både tænder og tandkød. I tidligere generationer har den mulighed ikke været der i samme grad. Derfor er det især også for de ældre årgange værd at passe ekstra godt på tænderne og tandkødet.
Tænder kan være lidt af et dilemma hele livet. De skal plejes, der skal bores, sættes bøjle på, trækkes tænder ud og tandlægeregningen varierer fra den ene gang til den anden. Nogen har tandlægeskræk og nogen lader det stå til, indtil tænderne skal skiftes ud med kunstige.
Ønsker du at bevare dine tænder så længe som muligt, er det en god ide at komme hele vejen rundt også mellem tænderne, når du plejer dine tænder. Udover tandbørsten kan du bruge remedier som tandtråd og tandstikker. Samtidig kan du ved at sørge for jævnlige besøg hos tandlægen få styr på og råd om, hvordan du bedst holder en folkesygdom som paradentose på afstand og nede.
Vær på forkant med paradentosen
Paradentose opstår ved at bakterier i og omkring tænder og tandkød skaber betændelse, der breder sig ned i tandkødslommen og til kæbeknoglen. Hos nogle overreagerer kroppens forsvar på betændelsen og er med til at ødelægge tandkødet. Knoglerne forsvinder omkring tænderne, som bliver løse og falder ud.
Symptomer du kan holde øje med er blødninger, ømhed, dårlig ånde og tandbylder. Skyggesiden ved paradentose er, at den ikke er nem at se. Tandkødet kan se umiddelbart sundt ud og symptomerne dukker først op, når tilstanden er fremskreden Er du i tvivl om, hvordan du bedst er på forkant med paradentose, kan du få gode råd ved tandlægen. Er uheldet ude, kan du også få den behandling, der er nødvendig for at holde styr på situationen.
Tag selv del i forebyggelsen af paradentose
Dine livsstilsvaner har indflydelse på, hvor udsat du er i forbindelse med udvikling af paradentose. Arvelige faktorer kan også være årsag til en forhøjet risiko for at udvikle paradentose. Forebyggelse er en god ting at tage op til overvejelse og er du opmærksom på, hvad du kan gøre for at forebygge eller helt undgå paradentose, har du i samarbejde med tandlægerne også selv mulighed for, at det går i den rigtige retning.
Initiativer du selv kan tage:
1. Stop rygning
Er du ryger, er du i stor risiko for at udvikle paradentose. Jo mere du ryger, jo større er risikoen. Det er derfor værd at kigge på dit forbrug og eventuelt få hjælp til at stoppe med at ryge.
2. Undgå sukker
Plak også kaldt tandbelægning er forårsaget af bakterier, der blandt andet lever af det sukker, som du spiser. Sukkerholdige produkter kan give huller og være skyld i tandkødssygdom. Det er derfor en god ide at sætte dit sukkerforbrug ned og tænke over hvad du spiser.
3. Sørg for god mundhygiejne
Tal med din tandlæge om, hvordan du bedst plejer dine tænde og dit tandkød i hverdagen. Hold munden ren ved at drikke vand. Børster du tænder morgen, middag og aften, er du godt på vej. En god tandbørste, brug af tandtråd, tandstikker og mundskyl kan også gøre underværker.
4. Undgå stress
Der er lavet undersøgelser, hvor man har lavet målinger af stresshormonet kortisol. I den forbindelse er det blevet fremhævet, at stress kan have indflydelse på udviklingen af paradentose. Ved at undgå stressfyldte situationer vil du kunne nedsætte risikoen for paradentose.
5. Brug tandbørste
Tandbørster produceres i mange udformninger, nogle er eldrevne og andre styrer du selv. Det er en fordel at vide hvordan og hvilken tandbørste, der passer bedst til dig. Ved daglig brug af tandbørsten kan du fjerne plak, der danner sig i løbet af dagen og natten.
6. Kontakt tandlægen ved små tegn
Det er vigtigt at parodontose opdages og behandles i tide og du skal derfor være opmærksom, hvis du har symptomer eller ser tegn i den retning. Det er bedre at kontakte tandlægen i tide og komme i behandling for betændelsestilstanden, som paradentose er, end at risikere sine tænder og sit helbred.