Udgivet i Blog

Overvejer du kviklån til forbrug? Her er, hvad du skal være opmærksom på, inden du låner

Af Hok.dk

Mange, der vinker farvel til arbejdslivet og går på pension, siger typisk goddag til et mindre økonomisk råderum hver måned, end de er vant til. For at kunne nyde sit otium med råd til f.eks. middage, rejser og andet forbrug kan det derfor være fristende at optage et kviklån. Men er det nu også en god idé? I artiklen her dykker vi ned i, hvad kviklån er for en størrelse, samt hvornår det kan og ikke kan svare sig at optage et.

Hvad er et kviklån?

Som navnet antyder, er et kviklån et lån, hvor du hurtigt har pengene på kontoen. Det er en form for lån, der tilbydes af online låneudbydere eller finansielle institutter, og som giver dig mulighed for at optage lån uden at stille sikkerhed. Helt enkelt fortalt kan du med et kviklån søge om at låne et mindre beløb via nettet eller mobilen. Efter to døgn skal du acceptere, at du stadig ønsker at optage lånet. 

Kviklån har hurtige behandlingstider, da lånetypens formål er at imødekomme akutte økonomiske behov. Det kan f.eks. dreje sig om et køleskab, der pludselig går i stykker eller en bil, der akut har brug for at komme til mekanikeren. Det er et alternativ til et banklån, som sparer låntager tid på bankmøder og behandlingstid. I stedet kan man udfylde ansøgningen om et lån hjemmefra og hurtigt blive godkendt. 

Typisk er det muligt at låne fra 3.000 kr. og helt op til 350.000 kr., og låneudbyderne er fleksible i forhold til sammensætningen af dit lån. Det betyder, at du ofte selv kan bestemme lånebeløb og løbetid, dvs. den periode du betaler lånet tilbage. Den hurtige låneproces er en af grundene til, at mange vælger at optage et kviklån, når udfordringer melder sig i hverdagen, eller et akut behov opstår. Derudover bestemmer man selv, hvordan man bruger pengene, når man er godkendt, da de 100 procent er til ens egen disposition.

Kig altid på lånets ÅOP

Noget af det vigtigste at kigge på, inden du optager et kviklån, er ÅOP. ÅOP står for årlig omkostning i procent og er en sats, ikke mange kender, men som kan være afgørende for, om du gør et godt lån eller ej. ÅOP giver dig nemlig svar på, hvad lånet kommer til at koste dig.

Desværre begår mange fejlen, at de kun ser på lånets rente. Selvom renten selvfølgelig også spiller en stor rolle, er det ikke altid nok blot at kaste et blik på denne.

ÅOP er summen af alle lånets omkostninger, såsom renter, gebyrer, administrationsomkostninger og andet i forbindelse med lånet. Løbetiden har også betydning for ÅOP. Jo kortere periode, du afdrager lånet over, des højere bliver ÅOP, fordi du afdrager de gebyrer, du betaler, i løbet af en kortere periode. 

Du bør derfor altid sammenligne forskellige kviklån i en oversigt over lån for at finde frem til ÅOP’en for de enkelte lån, så du sikrer dig den løsning, der bedst kan svare sig for dig.

Tænk dig grundigt om, inden du låner

Selvom et kviklån kan virke som en nem og meget bekvem løsning, er det i de fleste tilfælde ikke nogen god løsning til forbrug i det lange løb. Hvis du som senior ønsker ekstra penge til ældreudstyr, gode middage eller udenlandsrejser, er et kviklån generelt ikke den rigtige løsning. Kviklån er oftest meget dyrere end et banklån, når man sammenligner renter og ÅOP. Der er nemlig typisk meget høje renter, når du optager et kviklån.

Derudover stiller kviklånudbyderne heller ikke særlig mange krav til, hvem der kan låne. Hvis blot du er myndig, ikke er registreret i RKI og ellers har en fornuftig økonomi, kan du optage et kviklån. Især dette sidste punkt er utrolig vigtigt at have in mente. Din økonomiske situation skal nemlig være sådan, at du er i stand til at betale lånet tilbage inden for kort tid, f.eks. 2-6 uger. Et kviklån kan maksimalt tilbagebetales over 3 måneder. 

Lav altid et budget, inden du låner, så du kan danne dig et godt overblik over dine indtægter og udgifter. Det hjælper dig også med at finde ud af, hvor hurtigt du kan tilbagebetale lånet. Kan du se, at du kommer til at leve på et stramt budget og får svært ved at betale pengene tilbage inden for relativt kort tid, er et kviklån ikke svaret for dig. 

Overvej altid din situation nøje. Låner du uansvarligt, og betaler du ikke lånet tilbage til tiden, kan det blive en uoverskueligt dyr fejl.

Ulemperne ved at optage et kviklån til forbrug

Et kviklån kan for mange virke som den rigtige løsning, når de har brug for penge nu og her. Men for de fleste viser det sig at være en dum idé, som ender med, at de må låne flere penge for at betale lånet tilbage–og så er den onde spiral i gang. 

Selvom der ikke er nogen krav til, hvad pengene fra et kviklån skal bruges til, er konklusionen, at du generelt bør holde dig fra at optage kviklån til tøj, rejser, middage, forskelligt udstyr og andet forbrug, du ikke har akut brug for. Et kviklån bør udelukkende være løsningen på uforudsete udgifter, hvis du generelt har en fornuftig økonomi og dermed råd til at betale pengene tilbage. Optag aldrig et lån, hvis du ved, at du får problemer med at afdrage de månedlige ydelser til tiden. 

Uanset hvilket lån du tager, er det vigtigt, at du sørger for, at du har råd til at indfri lånet inden for tidsrammen. Går du med tanker om et lån, bør du altid undersøge din egen økonomi samt markedet for låneudbydere, så du låner dine penge fra et trygt og ordentligt sted og ikke ender med at pådrage dig store økonomiske udfordringer.

 

Find det du mangler på senior-online.dk

Vi hjælper dig med at finde de bedste produkter til de bedste priser. Vi har samlet mere end 136.396 produkter fra mere end 496 forhandlere, så du nemt kan finde det du leder efter. Vi har også samlet mere end 216.365 priser, så du kan sammenligne priser og finde det bedste tilbud. Alle priser er senest opdateret 2024-07-14 09:12:53.

6
Kategorier
291
Produkttyper
136.396
Produkter
496
Forhandlere
216.365
Priser

Vi tager forbehold for fejl og mangler i priser og produktinformation. Alle priser er inkl. moms og ekskl. fragt.