Der er mange ældre der begynder at døje med søvnproblemer når alderen trykker sig på.
Heldigvis kan man ofte gøre noget ved problemerne selv, så længe det ikke er de mest alvorlige af slagsen.
Her får du derfor 8 gode råd til hvordan du som ældre kan få bedre råd – det er ikke sikkert at alle råd passer til dig, men du kan udvælge dem som giver bedst mening
Husk udluftning
Der er ikke noget værre end at lægge sig til at sove i et hengemt lokale med dårlig luft. Selv om du måske ikke selv ligger mærke til det når du kommer ind i lokalet, og også kan falde fint i søvn, kan det faktisk påvirke nattesøvnen mere end man skulle tro.
Sørg derfor for at få luftet ud i dit soveværelse, om ikke andet så som minimum umiddelbart inden du går i seng
Rent sengetøj
At lægge sig til at sove i en ren velduftende seng er også noget der i den grad er befordrende for søvnkvaliteten. Sørg derfor for at du jævnligt får skiftet sengetøj og luftet dyner og puder ud
Prøv en elevationsseng
Hvis du har svært ved at ligge ordentligt og behageligt i din seng kan det være du skal overveje en elevationsseng. Her kan du løfte dele af madrassen op og f.eks. lægge dig til at sove med let eleveret hovedgærde (noget der er særligt godt hvis du lider af forkølelse).
En elevationsseng er også brugbar hvis du i perioder er meget sengeliggende da du her kan sætte ryggen op så du sidder mere behageligt, og så lægge den ned igen når du skal sove
Sengeforhøjer
En sengeforhøjer, også kaldet sengeklodser kan bruget til at gøre din seng højere, sådan at du nemmere selv kan komme ned og op af den selv om du er fysisk udfordret. Det kan gøre nattesøvnen bedre da du ikke behøver ligge og bekymre dig om hvorvidt du kan komme ud af sengen hvis du vågner.
Glidelagen
Har du svært ved at bevæge dig i sengen om natten kan du investere i et såkaldt glidelagen. Det er et meget tyndt lagen som du lægger oven på dit eget lagen, og på den måde nemmere kan vende dig rundt og bevæge dig i løbet af natten da friktionen mellem de to lagner er meget lav.
Kugledyne
Modsat glidelagnet kan du også have brug for at have lidt mere tyngde for at få ro på kroppen, og her kan en rigtig god løsning være en kugledyne. Den har indbygget vægt, og på den måde falder giver den et betryggende tryk på kroppen natten igennem.
Husk at få spist ordentligt
Mange ældre får ikke spist nok og ordentligt, og selv om de måske ikke mærker sulten så kan det også påvirke og give uro i kroppen når søvnen burde falde ind. Så hvis du har svært ved at sove om natten så prøv at kig på dine madvaner og se om du får nok mad i løbet af dagen.
Derudover kan du også prøve ikke at spise et par timer inden sengetid, ligesom du kan overveje at stoppe indtaget af koffein omkring kl.
16.
Derimod kan en kop koffein-fri the med varm mælk og honning en halv time inden sengetid være meget søvndyssende
Husk at bevæg kroppen
Sidste men ikke mindst skal du også sørge for at få bevæget din krop, sådan at der rent faktisk er brug for restitution. Sidder du i sofaen hele dagen er der jo ikke meget grund til at du skal ligge ned og slappe af i sengen, men er du fysisk aktiv vil du opleve at kroppen har mere brug for restitution og at du derfor også sover bedre.
Du kan f.eks. lave nogle af de ben-øvelser som vi anbefaler her >>>
Det var nogle forskellige tips til hvad du kunne gøre for at forbedre din søvn.
Sidst men ikke mindst skal det siges at du som ældre jo HAR brug for mindre søvn, så hvis du er frustreret over at du ikke sover så meget som tidligere kan forklaringen også være at du nu bare har brug for mindre søvn end før